media

SVT Nyheter

- om normer

Filosofen Martin Heidegger kallade det för "mannet". Den där tillvaron vi lever om vi gör allt det där man ska och det där man måste, och inget av det där man inte kan för så kan man inte göra. 


Ett annat sätt att uttrycka det är att prata om normer. I den här intervjun gör vi det.

PODD - Modette Talks


Kan man verkligen älska två samtidigt? Hur jobbar man med svartsjuka? Och vad gör man egentligen hos en existentiell coach?

Det, relationer, livet och lite annat pratar jag med Matilda och Lisa om i det här avsnittet.

Artikel i Huvudstabladet

Om val och relationskontrakt och om hur kärlek är en oändlig resurs, medan tid, pengar och uppmärksamhet inte är det.

Föreläsning på Google Sverige

(på engelska)

- Om tvåsamhetsnormen och friheten att välja


Google jobbar med mångfald och inkludering för sina anställda, och jag fick berätta för dem om RFSU:s mission: frihet att vara, frihet att välja, och frihet att njuta. Och om hur mycket jag njuter av expansion.


När jag var elva spenderade jag stora delar av sommarlovet med att försöka *förstå*, som i att försöka skapa mig en mental bild, av ett universum utan gränser, som ständigt expanderar. Inte helt förvånande lyckades jag inte.


Men sättet jag ser på kärlek, idag, är mycket likt det där jag försökte föreställa mig, då.


Som något utan gränser, som ständigt expanderar.


Som hur svårt det än är att se det framför sig, kan hända medan vi försöker.

Podd # 32

- Att angöra en relationsbryggaHar du inte upptäckt fina, fina podden Det Goda Samlaget än? Lyllos dig. Då har du massor av avsnitt där du kan höra Iza och Frallan prata öppet om relationer och sex - så att det ska bli lättare för dig att göra det. I avsnitt 32 pratar vi om tvåsamhetsnormen och döden. 

Expressen Söndag

- Varannan vecka, på ett annat sättExpressen Söndag hälsade på och undrade hur det var att leva flersamt, och vi berättade om det.


För mig, Andreas, och Linus är det här ett sätt att bidra till att nyansera bilden av hur man kan välja att leva som samtyckande vuxna.


Vi missionerar ingenting, och förespråkar inte något sätt att leva före något annat. Men står för vårt sätt. Och hoppas att en dag, kommer människor att höja lika mycket på ögonbrynen när vi berättar hur vi lever, som om vi berättat att vi håller på att bygga om huset.Eller åtminstone lika mycket som om vi sagt att vi lever med någon av samma kön.


För de som lever med någon av samma kön, idag, för de av oss som har gjort det någon gång i vårt liv, har det varit betydelsefullt, för att inte säga avgörande, att andra har gått före och banat väg, genom att visa att olika sätt att älska på inte är fel, bara normöverskridande.


Samma öppenhet kring flersamhet i artiklar som den här kanske hjälper någon, några, att våga steget att leva utanför mannet, som i "man ska, man kan, man måste, man kan inte". 


Jag hoppas det.


Någon gång kan det väcka en föreställning om att det sätt vi lever på är ett avståndstagande från andra mer traditionella sätt. Det är det inte. Vi har valt olika bara. Just nu. Imorgon kanske vi väljer något annat.


Hur vi har valt att leva just nu, är mindre viktigt än att vi har gjort ett medvetet val.


Att leva i moderna relationer handlar om just det - att välja. Medvetet. Om det valet är heterosexuell monogam tvåsamhet, är det lika rätt som något annat. Huvudsaken är att du väljer, och att du är så medveten som möjligt om utifrån vilka normer och värderingar du gör ditt val. Valet är ditt. Bara ditt. I öppen dialog med din (eller dina) partners).

Tv4 Nyhetsmorgon 20 jan 2018

- Om att leva flersamt


"Måste kärleken vara exklusiv bara med en partner, eller kan man leva med flera?" frågar Jenny Strömstedt, och jag svarar.

Ett samtal om normer, varför vetskapen om att jag (du, vi) ska dö påverkar mina relationsval, svartsjuka, som sinnesstämning och budskap, och svärmödrars födelsedagar.


Livesändning EuroPride

- Att existera är att relateraVi kan inte existera utan att relatera. Till livet, till oss själv, till andra, till en eller flera partners. Den här föreläsningen belyser existentiella teman som vilka val vi gör, vilka handlingar de resulterar i, och hur de handlingarna utgör hela vårt liv.


Om hur vi inte måste någonting här i världen, utom att välja, ständigt, och dö, någon gång - oklart när. Hur det faktumet, om vi väljer att blunda för det, skapar existentiell ångest. Om hur det istället kan skapa meningsfulla relationer, korta och långa, och leda till att vi lever vårt eget liv och inte någon annans, om vi tar emot det och ständigt utforskar det.


Ofta präglas vi att reducera vår sexualitet och våra relationer till kliniska och juridiska teknikaliteter. Den här föreläsningen leder istället in oss i ett samtal om det djupt existentiella i att vara en sexuell varelse som relaterar till andra, med vetskap om att vi alla en dag ska dö.


Sexpodden #30

- Om stämplar och etiketter
Om att komma ut som flata - och sen bli kär i en kille. Om att gå från ett traditionellt villaliv till skilja sig och vara polyamorös. Och om att ångra en könskorrigering. Om stämplar och etiketter vi sätter på oss själva och andra - och hur vi tvättar bort dem.


(Jag medverkar, ca 6:30 in i programmet)
Om stämplar och etiketter

maila | ring | kom

Existentiella Rummet finns i Stockholm.Boka genom att maila:

martina (@) existentiellarummet.se


Om det är något brådskande, ring och lämna meddelande på:

0708-68 96 00


Swishnummer: 123 662 43 16Södermalm 

Malmgårdsvägen 26

entréplan första dörren till vänster

promenera från Skanstull (10 min) eller ta buss 3 till Gotlandsgatan, eller 59:an och 76:an till Ljusterögatan

facebook.com/existentiellarummet/

Copyright @ All Rights Reserved